2A Latijn

De studie van het Latijn wil je verder binnenleiden in de wereld van de Romeinse letterkunde en beschaving. Deze beschaving heeft in belangrijke mate onze eigen beschaving en levenswijze beïnvloed.
Neem bvb. onze eigen moedertaal: veel woorden die wij vaak gebruiken zijn afkomstig uit het Latijn: nummer, letter, familie, persoon, kwartet, filiaal, neutraal, visueel, ridicuul, vacuüm, nul, etcetera …. Je begrijpt dan ook dat het leren van Latijnse woorden je Nederlandse woordenschat gevoelig kan uitbreiden. Daarbij is het ook nog een uitstekende training van het geheugen.

Weet je dat een aantal talen zoals bv. het Frans, het Italiaans, het Spaans, in rechte lijn van het Latijn afstammen? Zelfs het Engels bevat zeer veel woorden van Latijnse herkomst.

Alhoewel het Latijn een dode taal is (d.w.z. dat ze nergens nog gesproken wordt), blijft de studie van deze taal toch boeiend. Niet alleen omdat ze ons in contact brengt met de antieke cultuur en het aanleren van moderne talen vergemakkelijkt, maar ook omdat ze ons erg nauwkeurig leert denken en redeneren.

Dat heb je trouwens al ervaren tijdens de lessen Latijn in het eerste jaar. Zo moest je in een zin zeer precies de naamvallen herkennen en de functie bepalen om dan tot de juiste betekenis te komen.

2A Grieks-Latijn

Door de studie van het Latijn kom je verder in contact met de wereld van de Romeinse letterkunde en beschaving. Deze beschaving heeft in belangrijke mate onze eigen
beschaving en levenswijze beïnvloed. Hoe belangrijk de kennis van deze basistaal wel is, lees je bij de richting Latijn. Je kan de Basisoptie Latijn combineren met de uitbreiding Grieks. In deze studierichting wordt de studie van het Latijn verbonden met de studie van het Grieks.

Het Grieks leidt je binnen in de rijke denk- en gevoelswereld van de Grieken en dit langs de studie van de oorspronkelijke taal. De Griekse beschaving, waarin de oorsprong ligt van onze hedendaagse samenleving, is een belangrijke ontwikkeling in de wereldgeschiedenis.

De Grieken stelden alles opnieuw in vraag en gaven daar hun eigen origineel antwoord op. Dat antwoord van deze denkers of filosofen was dikwijls verbazingwekkend. Bovendien legden zij door hun zuiver abstract denken de basis voor de wiskunde en werden zij door de toepassingen hiervan zeer bedreven in de natuurkunde. Hun grote waardering voor de vrijheid deed voor het eerst in de geschiedenis een democratische staatsinstelling ontstaan.

Maar vooral het gevoelsleven gaven de Grieken een ruime plaats. In hun heldendichten, lyrische gedichten, toneelwerken en redevoeringen kan je lezen hoe de mens worstelt met zijn problemen. De nauwkeurig afgewogen beoordelingen bij deze problemen – die eigenlijk moeilijkheden zijn voor de mensen van alle tijden – zullen ook jou een klaardere kijk geven op je eigen leven. En dat is wel het belangrijkste dat de studie van het Grieks doet : het hart en gemoed vormen en verruimen om menselijker het leven in te stappen. Kennis
van het Grieks verschaft je ook een ruimere taalbasis: je ontwikkelt je taalinzicht, je wordt taalgevoeliger en – belangrijk – je zal heel wat moeilijke woorden zelf leren
begrijpen, omdat zij van het Grieks zijn afgeleid.

Grieks kan je alleen volgen in combinatie met de Basisoptie Latijn. Als je daarvoor kiest, heb je geen extra differentiatie-uren wiskunde en Frans.

Lessentabel

MODERNE TALEN
Nederlands (4u)
Frans (3u)
Engels (2u)

WETENSCHAPPELIJKE EN WISKUNDIGE VAKKEN
Wiskunde (4u)
Techniek (2u)
Natuurwetenschappen (1u)
Aardrijkskunde (1u)

MENSWETENSCHAPPEN
Geschiedenis (2u)

LEVENSBESCHOUWING
Godsdienst (2u)

ARTISTIEKE VORMING
Muziek (1u)
Beeld (1u)

LICHAMELIJK OPVOEDING (2u)

VERKENNEND – VERDIEPEND – REMEDIËREND
Basisoptie Klassieke talen (Latijn)
Latijn (5u) + Differentiatie: Frans (1u) en wiskunde (1u)
Basisoptie Klassieke talen (Grieks-Latijn)
Latijn (4u) + Differentiatie: Grieks (3u)