Studiekeuze
Om goed te kunnen observeren en gefundeerd te kunnen oriënteren, krijgt elke leerling drie verkennende vakken die aansluiten bij de Basisopties in het 2de jaar en de studierichtingen in de 2de en 3de graad.
We bieden verkennende vakken aan binnen de domeinen ‘Economie en organisatie’, ‘STEM’, ‘Maatschappij en welzijn’.
In deze verkennende vakken willen we de horizon van elke leerling verbreden en hen laten proeven van verschillende studiedomeinen die onze school te bieden heeft in het tweede jaar en in de tweede en derde graad. Naast de vakinhoud van het studiedomein, koppelen we aan deze vakken ook leerplandoelstellingen van het vak ‘Mens & Samenleving’, ICTdoelstellingen en inhoud rond ontwikkeling van de executieve functies van elke leerling.
Dat betekent dat ook leren leren, leren leven, leren kiezen, leren plannen … aan bod komen. Ook met het gemeenschappelijk funderend leerplan zijn er linken. Naast vakinhoud is er dus ook aandacht voor persoonsvorming. Deze koppeling biedt de kans om bewuster en sterker werk te maken van observatie en oriëntatie, erg belangrijke elementen uit onze visie. Daarom noemen we dit pakket de “horizonuren”. Uren waarin leerlingen hun horizon verbreden en zichelf en hun interesses beter leren kennen.
Dit is een eerste stap in de getrapte studiekeuze. Uit die ervaringen kan je samen met de ouders en leerkrachten, doordacht en haast vanzelfsprekend een Basisoptie kiezen in het tweede jaar, en na de eerste graad een studiekeuze maken naar een richting die het best
aansluit bij je interesse en talenten.
Basisoptie-aanbod
Dit is het ‘Basisoptie’-aanbod in het tweede jaar binnen onze school. Deze vier basisopties kan je ook in de meeste andere scholen in KSLeuven volgen:
- Economie en organisatie
- Klassieke talen: Latijn of Grieks-Latijn
- Maatschappij en welzijn
- STEM-wetenschappen
Differentiatie
Binnen 2 lesuren differentiatie kiezen we voor verdieping en/of remediëring van je algemene vorming, met name voor Frans en wiskunde. De differentiatie-uren wiskunde en Frans zijn niet nodig om leerplandoelen te behalen, die worden in de reguliere uren wiskunde en Frans behaald.
Het differentiatiepakket Grieks kan als extra bij de basisoptie Latijn. Met de basisoptie Latijn met differentiatie Grieks kan je alle studierichtingen volgen in de tweede graad.