2A Maatschappij en welzijn

De nadruk in deze Major ligt op sociale, maatschappelijke en culturele vorming.

Dit is dan ook jouw ideale keuze als je vooral geïnteresseerd bent in de sociale aspecten van de mens en de manier waarop menselijke relaties werken. Je observeert en analyseert het gedrag van mensen in verschillende situaties en verschillende culturen. Communicatie neemt daarbij een belangrijke plaats in.

Deze Major hangt sterk samen met het vak Mens & samenleving. Ook bij Maatschappij en welzijn verken je jouw rol in de maatschappij en hoe jij in de samenleving staat.

Je leert een onderwerp onderzoeken, je oefent je sociale en communicatieve vaardigheden in verschillende situaties en werkt ook binnen deze Major aan je ICTskills.

Je leert ook hoe verschillende disciplines zoals wetenschappen en psychologie naar de mens en de samenleving kijken. Je hebt dus oog voor wat er in de wereld of in andere culturen gebeurt. Je bestudeert hoe de keuzes van mensen rond hun levensstijl beïnvloed wordt door de economie, reclame, psychologie, pedagogie, sociologie of natuurwetenschappen.

Voor jou persoonlijk focussen we dan weer op het belang van een gezonde levensstijl. Welke adviezen geven wetenschappers over voeding, beweging, hygiëne en welbevinden? Wat is ongezond gedrag, en wat is gezond precies? Hoe kan je daarin goeie keuzes maken, en die keuze verdedigen? Wat is groepsdruk en hoe ga je ermee om?

Je gaat niet enkel in theorie leren over de maatschappij. We willen ook jouw sociaal engagement ontwikkelen. Samen met je klas werk je een klein sociaal project uit. Zo word je zelf ook sociaal vaardiger. In deze Major wordt je dus geprikkeld en uitgedaagd om met beide voeten stevig in de maatschappij te staan. Je herkent binnen Maatschappij en welzijn zeker de contexten die je dit jaar ook bij geschiedenis leerde: de sociale, economische, culturele en politieke context.

Lessentabel

MODERNE TALEN
Nederlands (4u)
Frans (3u)
Engels (2u)

WETENSCHAPPELIJKE EN WISKUNDIGE VAKKEN
Wiskunde (4u)
Techniek (2u)
Natuurwetenschappen (1u)
Aardrijkskunde (1u)

MENSWETENSCHAPPEN
Geschiedenis (2u)

LEVENSBESCHOUWING
Godsdienst (2u)

ARTISTIEKE VORMING
Muziek (1u)
Beeld (1u)

LICHAMELIJK OPVOEDING (2u)

KEUZE
Major maatschappij en welzijn (5u)
Minor – keuze (2u)