Noenfest goes Afrikafest

Op donderdagmiddag 31/1 staat het Noenfest helemaal in het teken van Afrika. Die middag starten immers de vastenacties voor Benin officieel. Er zal vanalles te doen en te koop zijn!

Op de speelplaats: een Afrikaanse danser, Afrikaanse hapjes (beignets, bananenchips, …), Afrikaanse spelletjes, een fotoboot met exotische kostuums en de loting voor het volleybaltornooi.
In de turnzaal: een workshop Djembé.
In de studio en lokaal 402: getuigenissen uit Benin van onze (oud)-leerlingen.

Vastenactie

Zoals elk schooljaar, besteden we het tweede trimester heel wat aandacht aan onze sociale activiteiten. Dit jaar worden al onze acties gegroepeerd rond de Stichting ‘Hubi & Vinciane’ die werkzaam is in Benin. Zie ook http://www.hubi-vinciane.be/.

In de herfstvakantie reisden vier leerlingen en 2 leerkrachten van onze school als ambassadeurs mee met de verantwoordelijken van de Stichting naar Benin, om hun projecten te bezoeken en mee te beleven.  Zij brachten, of brengen nog steeds, het verhaal van hun reis op school. Met dit verhaal willen we een stukje de harde realiteit van het leven in een arm West-Afrikaans land tonen, maar nog meer de manier waarop de mensen daar, ook met steun van de Stichting, hun leven uitbouwen en scholing en gezondheidszorg vorm geven.

Onze solidariteit vertaalt zich in een waaier aan activiteiten waarbij we proberen de Stichting financieel te steunen. U hoorde al van onze totebag- en kerstkaartenactie. Maar er volgt nog veel meer. De vaste ingrediënten zijn natuurlijk het volleybaltornooi voor klassen van 4, 5 en 6 waarvan de finale op donderdag 28 februari valt. Daarnaast is er de sobere vastenmaaltijd (5 april) voor het eerste t.e.m. het 6dejaar. Ook de opbrengst van de SPC-quiz (22 februari) en speelplaatsrock (11 mei) zullen deels naar ‘Hubi & Vinciane’ vloeien.

Naast deze initiatieven vragen we aan onze leerlingen om zelf ook ‘in actie’ te komen en een activiteit te bedenken die geld opbrengt voor het goede doel.  Deze acties zullen dit jaar gebeuren binnen een klassencompetitie waarin elke klas zoveel mogelijk geld probeert in te zamelen voor ‘Hubi & Vinciane’. De klas die binnen de eerste, tweede of derde graad per leerling het grootste bedrag binnenbrengt, wint een prijs. Volgend trimester, tijdens één gezamenlijk lesuur, volgt dan de feestelijk uitreiking. Om leerlingen te motiveren kan elke klas zijn leerkrachten uitdagen om een tegenprestatie te doen bij een bepaald ingezameld bedrag. De geldinzamelacties (binnen of buiten de school) starten officieel op donderdag 31/1 tijdens een middag die in het teken van Afrika staat (Afrika-fest) en eindigen op vrijdag 1 maart.

Ondertussen lopen op dit moment hier en daar al wat ideeën voor acties binnen en zien we het enthousiasme groeien. Wij hebben er alle vertrouwen in dat met jullie steun, onze SPC’ers ons zullen verrassen met hun initiatieven en de opbrengst!

Vastenactie volleybaltornooi

Van 11 februari tot 1 maart organiseren we het vastenactie-volleybaltornooi. De klassen van het 4e, 5e en 6e jaar worden uitgenodigd om deel te nemen. Alle leerlingen van de school kunnen komen kijken en zo hun bijdrage leveren voor het vastenactieproject.

In de loop van de vastenactie spelen de leerkrachtenteams basket en volleybal een wedstrijd tegen de schoolploeg.

De inkomsten worden elke dag bijgeteld bij de opbrengst van de sociale actie voor de klassen die dag spelen.

Run for Benin

Sportievelingen met het hart op de juiste plaats konden ook dit jaar anderen een warme kerst bezorgen door deel te nemen aan de eindejaarscorrida in Leuven. Door zich in te schrijven in naam van de Stichting 'Hubi & Vinciane' zetten zij hun beste beentje voor voor de mensen van Benin. En omdat je in groep verder komt dan alleen, werd er ingeschreven met vrienden, klasgenoten, collega's!

Eindejaarsactie

Met dromen alleen helpen we Benin  niet vooruit. Daarom zetten we graag een kerstactie op touw.

De werkgroep ‘Benin’ verkoopt:

  • eindejaarskaarten, met daarop foto’s die we inleefreis maakten;
    kostprijs 5 euro per pakje van 4 verschillende kaarten. Klik op de bestellink voor een voorbeeld.
  • Tote bags (stoffen draagzakken), ter plekke gemaakt uit Afrikaanse stofjes;
    kostprijs 8 euro per stuk. Klik op de bestellink voor een voorbeeld.

Graag nodigen we jullie uit om kaarten of tote bags te bestellen. De opbrengst gaat integraal naar de Stichting ‘Hubi en Vinciane’.

 

 

 

SPC for Benin

Vier leerlingen en twee leerkrachten van het Sint-Pieterscollege trokken begin november op inleefreis naar Benin.  Hadewych (5D), Janne (6B), Loes (6E) en Simon (6A) ervaarden ter plekke hoe de Stichting ‘Hubi & Vinciane’ in ziekenhuizen, scholen, dorpen en landbouwprojecten de strijd tegen armoede aanpakt. De boodschap waarmee zij terugkwamen, is bemoedigend: ‘Ontwikkelingssamenwerking werkt!’

De Stichting ‘Hubi & Vinciane’ wil met steun van vele partners en donoren op een duurzame manier werken aan een droom: “Een betere wereld voor de bevolking van Benin!” Met hun projecten bereiken ze vandaag bijna een half miljoen inwoners van de Beninse regio Borgou.